Com triar la teva 2ona capa per a activitats de muntanya i aire lliure
Qualsevol persona que desenvolupi activitats a l'aire lliure en condicions meteorològiques desfavorables (baixes temperatures, vent, pluja, neu) necessita protecció enfront dels elements, per poder desenvolupar calent i sec, aquesta activitat. Això últim no només s'aconsegueix evitant que els elements penetrin a la indumentària des de l'exterior, sinó també utilitzant una peça amb capacitat de retenir calor, però que alhora permeti l'evacuació de la suor corporal mantenint la humitat allunyada de el cos, perquè aquest no es xopi des de l'interior.
Buscant una solució a aquest problema, es va crear el sistema de 3 capes:
– Una tercera capa exterior impermeable (per evitar que pluja, el vent i la neu passin a l’interior) i transpirable (perquè la humitat provocada per la suor s’evacuï cap a l’exterior).
– Una segona capa intermèdia la missió de la qual és aportar calor.
– I una primera capa interior enganxada a la pell, la missió de la qual és mantenir la humitat de la suor allunyada del cos i, en alguns casos, cooperar amb la segona capa en la retenció de la calor.
A continuació, expliquem la naturalesa i ús de les diferents opcions de la segona capa.
1. Forros polars, micro-polars i polars elàstics:
Generalment, aquest material es fabrica amb PET, com a substitut de la llana. Es poden trobar de múltiples fabricants i qualitats. No obstant això, les marques de material tècnic de muntanya solen confiar gairebé íntegrament a la fibra Polartec, fabricada a partir de reciclatge de llaunes i envasos plàstics, i és considerat un material eco-friendly.
-Polars clàssics:
A causa de la seva comoditat, s’empren en diferents situacions com: descans d’activitat, daily lifestyle, senderisme, trekking, esquí alpí, snowboard, etc.
Normalment, es fabrica en diferents gramatges: 100 gr, 200 gr, 300 gr, 400 gr. Com més gran és el número, més gruix i capacitat calorífica, menor suavitat i menor flexibilitat. Les seves virtuts són innombrables, amb una relació calor/pes excepcional.
-Micro-polars:
Són molt fins, lleugers, flexibles i transpirables. Permeten una gran llibertat de moviments, i la seva ràtio pes/calor és molt alt.
–Polars strecht:
Són més fins i van néixer com la 1a capa gruixuda. En moltes ocasions, aquest tipus de teixits es combinen amb micro-polar, creant peces molt tècniques i amb molt bones capacitats d’evacuació d’humitat, calor, assecat i, sobretot, agilitat. Són molt eficaços.
Els materials més utilitzats són el Polartec Powerstretch, el PowerGrid o el Power Dry de Polartec.
2. Jaquetes lleugeres amb farciment, plumífers o de fibres sintètiques:
Aquest tipus de jaquetes combinen factors com ductilitat, lleugeresa, agilitat, transpirabilitat i capacitat calorífica, amb una bona resistència a vent.
Són excel·lents com a element auxiliar, atès que el seu volum comprimit dins de la seva bossa és mínim. Un bon avantatge a l’hora de dur-les a la motxilla, en el cas que un escalador, alpinista, esquiador o snowboarder requereixi la seva utilització, és que podrà disposar d’elles en tan sols uns segons.
-Plumífers:
Immillorable relació pes/capacitat calorífica/transpirabilitat/ capacitat de compressió.
Encara que de manera genèrica sol parlar-se de “ploma” per referir-se al farcit provinent del plomatge de les aus, cal assenyalar que hi ha dos tipus d’indumentàries: el plomissol o Down (plomes del pit i ventre) amb capacitat d’agrupar-se amb una alta capacitat de aïllament tèrmic i la ploma o feathers (plomes superficials més protectores que aïllants).
La qualitat de farciment d’uns i altres es mesura pel volum d’aïllament o fill power, que mesura el volum en polzades cúbiques que ocupa una unça de ploma a l’expandir-se, pot variar entre 400 i 900 cuin (cubic inch), sent aquest últim el valor més alt, el de més qualitat.
-Fibres sintètiques:
Destaquen per la seva resistència a l’aigua, capacitat d’aïllament tot i estar mullades, rapidesa d’assecat, facilitat de rentat i naturalesa animal-friendly / cruelty free. Ideals per a activitats aeròbiques.
Entre les fibres sintètiques destaquen el PrimaLoft, i el Thinsulate, compostos per fibres hidrofòbiques especials que atrapen la calor que surt del cos en un conjunt de bosses d’aire. L’abric que proporcioni cada peça dependrà de la quantitat grams de farciment, poden anar dels 40 gr les més lleugeres, fins als 130 gr les més calents.
3. Softshell
Ideats com una segona capa que no necessités una tercera. La seva principal virtut és la seva polivalència, ja que combinen de manera eficaç lleugeresa, elasticitat, transpirabilitat, impermeabilitat (protecció mitjana en situacions de pluges lleugeres o neu seca), aïllament, resistència davant els frecs i protecció contra el vent.
Estan compostos per 3 capes: una capa exterior, de materials sintètics (polièster o niló) que aporten propietats d’elasticitat, durabilitat i impermeabilitat. Una segona capa composta per una membrana tallavents que impedeix l’entrada de l’aire fred i una capa interior de folre polar o micro-llana que ens permet mantenir la calor corporal.
A causa de la seva versatilitat són les peces ideals de mig temps per a les activitats outdoor.
En qualsevol de les tres opcions es poden trobar models que, tot i haver estat concebuts com a segona capa, posseeixen dissenys i materials adequats per a ser utilitzats com a capa exterior o tercera capa. Altres estan especialment dissenyats per anar sota d’una tercera peça ja que presenten una lleugera resistència a l’aigua, el que les converteix en bones aliades contra la humitat, però insuficients davant precipitacions intenses.