Mitjons per a activitats esportives d’hivern a la muntanya
En aquest post ens enfocarem en un accessori en particular que es mereix una menció especial degut a la interacció que realitza amb el cos i a la seva importància en el confort i seguretat que pot brindar durant la pràctica esportiva. Els peus son una de les parts mes importants per on més ràpid es perd el calor corporal i la que més sua i, una vegada que es refreda, la sensació tèrmica anirà disminuint ràpidament. Es per això que es deu tenir especial compte amb l’elecció dels mitjons i els materials amb els quals estan confeccionats. La majoria d’ells son una barreja de diferents compostos que permeten als fabricants obtenir el millor rendiment possible de cada teixit. També serà molt important definir per quin tipus d’activitat serà utilitzat.
Què ens aporta cada material?
- · Cotó: material per antonomàsia usat per a la fabricació de mitjons. Fibra natural amb magnífiques propietats de regulació tèrmica, encara que el seu prolongat temps d’assecament afecta la retenció de la humitat, la qual cosa pot provocar que es produeixin arrugues en el mitjó, afavorint l’aparició d’ampolles o frecs.
- · Llana Merino: aporta excel·lents prestacions i rendiment. Els seus avantatges: fantàstiques propietats tèrmiques, repel·lent a l’aigua, bona absorció de la humitat i no acumula la mala olor amb tanta facilitat com ho fan els materials sintètics, però té menys memòria elàstica que les fibres sintètiques, i per això tendeix a donar-se de si fàcilment.
- · Acrílic: posseeix una gran durabilitat i poder d’aïllament, encara que estigui mullat. Si bé funciona bé quan les temperatures són baixes, en jornades d’esquí completes, en general, retenen la humitat.
- · Niló: aquest material amb una gran durabilitat i poder d’absorció promou un millor control de la humitat. Molts models amb llana com component principal fan girar les fibres merines al voltant d’un nucli de niló.
- · Poliamida: fibra sintètica, aconsellable quan les temperatures són més elevades, a causa de la seva excel·lent gestió en la dispersió de la calor i les seves propietats elàstiques, que brinden una bona adaptació al peu de cada persona. Ambdues característiques produeixen un efecte antiampolles.
- · Elastà: compta com principal propietat amb la de l’elasticitat, oferint un ajustament perfecte. Bona gestió de la humitat del peu.
- · Thermalite: també és una fibra sintètica transpirable, capaç d’absorbir la suor i mantenir el peu a una temperatura ideal, encara que sigui en condicions de fred. Encara que és buida i molt lleugera, compta amb magnífiques qualitats d’abric.
Característiques principals
- · Confecció: la majoria posseeixen una malla especial sense costures que inclou zones concretes amb un major o menor gruix per proporcionar el millor ajust i evitar frecs i friccions amb el calçat. Pot semblar contradictori, però els mitjons no gruixuts no són necessàriament els mitjons més càlids.
- · Capacitat calorífica: no és el mateix realitzar la pràctica esportiva a principis o finals de temporada, ja que la temperatura pot variar enormement. Així, en funció de la temperatura exterior hem d’escollir un tipus de material o un altre.
- · Ajust: com millor s’adapti el mitjó al nostre peu, més còmode ens serà a l’hora d’esquiar. Per això, és important que encetem amb la talla i que comprem mitjons que facin distinció entre el peu dret i l’esquerra, no com els mitjons de tub que ja hem comentat anteriorment.
- · Altura: segons el tipus de botes que vagis a portar, hauran de comprar un mitjó més alt o més baix per evitar possibles frecs. El millor, com hem comentat, és que arribin, almenys, fins als genolls.
Tipus de mitjons
- · Mitjons de tub: són els més bàsics que es poden trobar. Com el seu propi nom indica, són tubs llargs i elàstics amb una banda elàstica en la part superior per evitar que es llisqui cap avall de la cama. La part negativa d’aquest tipus de mitjons és que no hi ha diferència entre el peu esquerre i el dret, ni tampoc estan dissenyats especialment per a homes i dones, per la qual cosa no s’adapten a les diferents necessitats d’uns i d’altres. Són ideals per a persones que esquien o practiquen snowboard de forma ocasional, ja que proporcionen comoditat de forma senzilla i assequible.
- · Mitjons ergonòmics: els mitjons ergonòmics es diferencien entre el peu esquerre i el dret. Les principals característiques d’aquest tipus: part de davant en angle per acomodar les distintes longituds dels dits i d’una forma concreta al voltant de l’arc, l’empenya i el turmell per ajustar-se perfectament al peu, i ajust anatòmic en la zona dels bessons. Els mitjons ergonòmics van dirigits a esquiadors o snowboards que practiquen l’esport de forma més assidua i que volen tant comoditat com rendiment.
- · Especials Snowboards: s’adapten a les diverses especificacions del snowboard com: protecció als turmells davant les forces laterals, encoixinat especials a les zones de pressió i fricció produïdes per foot-straps i hight backs de les fixacions, orificis de ventilació per sobre del turmell que compensen l’augment de la capacitat calorífica d’una bota de snowboard en comparació d’una bota d’esquí.